Zwangerschap

Positieve streptokokken tijdens de zwangerschap


Streptococcus B is een bacterie die aanwezig is in de darmen van veel mensen en het kan ook voorkomen in bijna 30% van de vagina's en endeldarm van vrouwen.

Vrouwen die positief testen op bèta-streptokokken, hebben geen symptomen en het wordt niet als een echte infectie beschouwd als de aanwezigheid ervan beperkt is tot vaginale of rectale gebieden. Het is niet seksueel overdraagbaar.

Hoewel vaginale en rectale streptokokken over het algemeen geen gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen baby's van streptokokken-dragers (of streptokokken-positieve) moeders tijdens de bevalling in contact komen met deze bacteriën. Hoewel zeldzaam, krijgen sommige pasgeborenen tijdens de bevalling streptokokkeninfecties van hun moeder. Wat kan leiden tot een infectie in de longen, het ruggenmerg of de hersenen, en zelfs de dood.

Vanwege het mogelijke infectierisico voor pasgeboren baby's, wordt aanbevolen dat alle vrouwen tussen 35 en 37 weken zwangerschap op streptokokken worden getest. Hiervoor worden monsters van cellen genomen uit het onderste deel van de vagina en het rectum van de zwangere vrouw. Het monster wordt naar een laboratorium gestuurd waar een kweek zal worden gedaan om te zien of er groep B-streptokokken aanwezig zijn.

Een positief resultaat betekent alleen dat de vrouw drager is van de bacterie en dat ze zo snel mogelijk bij het begin van de bevalling antibiotica moet krijgen. Dit zal de bacteriën tijdelijk doden, waardoor het risico van overdracht van de streptokokkeninfectie op de pasgeborene wordt verminderd.

Een tweede boosterdosis antibiotica wordt meestal vier tot zes uur na de eerste dosis gegeven.

Verwante onderwerpen: Streptococcus-positief tijdens de zwangerschap.

  • Welke voedingsmiddelen moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden


Video: 1 week zwanger? Bekijk symptomen, informatie over de echo en je kindje en je lichaam. (Januari- 2021).